Hollandse Waterlinie

Om Holland te verdedigen werd in de 17e eeuw een uitgebreid verdedigingsstelsel aangelegd; de Oude Hollandse Waterlinie. Deze linie bestaat uit gebieden die opzettelijk onder water konden worden gezet en die met elkaar verbonden waren door vestingsteden en verdedigingswerken. De schansen aan beide kanten van de Oude Rijn konden echter niet voorkomen dat de Franse troepen in december 1672, toen al het water bevroren was, de linie overstaken. Tal van dorpen langs de Oude Rijn, waaronder Bodegraven, werden in dit rampjaar platgebrand. Stadhouder Willem III gaf in 1673 de opdracht om de schans bij Nieuwerbrug te herbouwen tot een goed verdedigbare schans; Fort Wierickerschans.

De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1815 vervangen door de meer oostelijk gelegen Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf het station in Bodegraven vertrekt het 50 kilometer lange noordelijke tracé van het Waterlinie-pad via Woerden en Nieuwersluis naar Weesp en Muiden.

Klik op onderstaande website voor meer informatie.

Website Fort Wierickerschans.

Website Hollandse Waterlinie.

Website Oude Hollandse Waterlinie.

 


Spannende audiotours

Ga mee op avontuur in rampjaar 1672
Boerenzoon Adriaan Claasz en boodschapper Henrick van Wegen doorkruisen in het rampjaar 1672 het gebied langs de Oude Hollandse Waterlinie, van Ameide tot Nieuwkoop. Allebei zijn ze op zoek naar prins Willem III, op wie alle Hollanders hun laatste hoop hebben gevestigd. De Fransen hebben bijna heel de Republiek onder de voet gelopen. Nu is Holland aan de beurt…

Adriaan verlaat huis en haard om zich als soldaat aan te sluiten bij het Staatse leger onder leiding van zijn grote held: prins Willem III. Henrick krijgt een gevaarlijke opdracht van prins Willem III: een laatste inspectieronde langs de voorzijde van de volstromende polders en de cruciale legerpost bij Woerdense Verlaat. Terwijl de Fransen elk moment dichterbij komen. Wil je meer weten over de belevenissen van Henrick en Adriaan, beluister dan de audiotours.

Voor wie in de voetsporen wil treden van Henrick en Adriaan zijn er twee Waterlinie Luister routes uitgezet. Via de website van Struinen en Vorsen zijn de spannende audiotours over de Oude Hollandse Waterlinie beschikbaar en te beluisteren. Je volgt het traject van de boerenzoon of de boodschapper met diverse luisterplekken en Linie Attractiepunten onderweg. Je kunt je dan helemaal voorstellen hoe het is geweest om te leven in 1672. Je komt langs Ameide, Nieuwpoort, Schoonhoven, Koeneschans, Haastrecht, Goejanverwellesluis, Fort Nieuwerbrug, Woerdense Verlaat, Zwammerdam en Gouda.

Meer weten? Ga naar spannende audiotours en/of informatie. Bij het Klancontactcentrum (Julianastraat 6 te Bodegraven) liggen folders over deze audiotours.

Vertel anderen over deze paginaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page