De Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen is een gebied met een uniek karakter. Het gebied bestaat uit 13 plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De totale oppervlakte is circa 735 hectare en ze zijn in de 18e eeuw ontstaan vanuit turfwinning. Tegenwoordig is het de plek voor diverse vormen van recreatie zoals wandelen, fietsen en wateractiviteiten (zoals varen, zwemmen, duiken en windsurfen). De plassen en de omliggende polders zijn ook een waar paradijs voor weide- en watervogels en haar spotters.

Zwemmen

Surfplas

Een recreatieplas met speel- en ligweide. Hier is het `s zomers goed toeven. Het zwemgedeelte is afgeschermd en geschikt voor kleine kinderen. Een ideale plek voor dagrecreatie! Toiletten, douches en EHBO zijn aanwezig op het strand. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en er is een ruime fietsenstalling. (Tip: stel navigatie in op Reeuwijksehoutwal 4, 2811 NW Reeuwijk). Zin in een ijsje of patatje? Restaurant Paviljoen Reeuwijkse Hout ligt direct aan het strand en bij mooi weer tussen 1 april en 1 oktober kun je ook aan de zijkant van het restaurant terecht voor eten, drinken en ijs. Bij het aangrenzende park Landal De Reewijkse Plassen zijn ook diverse horecagelegendheden en kun je bij de Sup & Watershop waterspeelgoed en dergelijke kopen.

Elfhoeven

De zwemlocatie Elfhoeven ligt in de gelijknamige plas in het noordoostelijke deel bij de zogenoemde “Elfhoevenstrook”. De ligweide is ruim en er zijn toiletten aanwezig. Via de zwemsteigers kun je zo een bommetje maken! Via de trappetjes klim je zo weer uit het water. Er is gratis parkeergelegenheid aanwezig bij Korssendijk en Notaris d’Aumerielaan. De hond mag mee, maar moet wel aan de lijn, let op de bebording. Geregeld staat er een ijscokar en op loopafstand kun je lekker eten en drinken bij Restaurant ’t Vaantje.

Klik hier voor actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Met ingang van 26 juni 2019 geldt er een waarschuwing blauwalg voor de zwemwaterlocatie Plas Elfhoeven in Reeuwijk.

Varen

Wie met een eigen boot of sloep op de Reeuwijkse Plassen wil varen heeft een vaarontheffing nodig. Als je een boot of sloep huurt kun je de ontheffing aanvragen via de verhuurder. Houd je altijd aan de vaarregels. Een ontheffing voor een week of korter is verkrijgbaar bij de hieronder genoemde partijen (jaarontheffing enkel verkrijgbaar bij Stichting Veen). Zie de kaart van het plassengebied.

Honden

Van 1 april tot 1 oktober is het strand bij het Reeuwijkse Hout verboden voor honden vanwege het zwemseizoen. In het Reeuwijkse Hout is een apart hondenstrandje waar de honden heerlijk kunnen spelen en zwemmen. Er zijn delen waar honden los mogen lopen, maar altijd onder apel en in het zicht van de eigenaar. Bij de overige paden/delen geldt honden aan de lijn.

 

 

Op de kaart

Contactgegevens

De Reeuwijkse Plassen
  • De Reeuwijkse Plassen
logo-BBR

Het leven is hier buitengewoon mooi! In onze gemeente vind je rust en ruimte. Om ons heen de drukte van de randstad, maar eenmaal in onze dorpen vind je de rust van het platteland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel recreatiemogelijkheden, gezellige winkelstraten en uitstekende horecagelegenheden. Onze dorpen hebben hun eigen karakter. Samen leven is hier nog samenleven. Het is hier iedere dag thuiskomen.

© 2018 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk