Routes in het Groene Hart: Struinen en Vorsen

De website van Struinen en Vorsen staat boordevol tips en ideeën voor een leuk dagje uit in de buitenlucht. Wandelroutes, fietsroutes, arrangementen, dagactiviteiten als poldersport en landschapssafari’s, kinderactiviteiten en adressen om iets te eten, te drinken of te overnachten. De stichting is opgericht om kleinschalige recreatieve activiteiten te ontwikkelen en te promoten in een deel van het Groene Hart waaronder Bodegraven-Reeuwijk.

Struinen en Vorsen deelnemers in Bodegraven-Reeuwijk:

 • De Koffietuin in Nieuwerbrug
 • Pannekoekerie Veldhuis in Bodegraven
 • Groene Hart Catering in Bodegraven
 • Kaasmuseum in Bodegraven
 • Logies Oudboreft in Bodegraven
 • Hof ter Meije in Bodegraven
 • Kaasboerderij de Graaf in Bodegraven
 • Gasterij Vergeer in Reeuwijk-Dorp
 • Kijk- en kaasboerderij Van der Werf in Reeuwijk
 • Restaurant ’t Reeuwijkse Hout in Reeuwijk
 • Streekmuseum Reeuwijk in Reeuwijk
 • Patissiers Femke en Sander in Reeuwijk
 • Het Wapen van Reeuwijk in Reeuwijk
 • Watersnip in Reeuwijk
 • Proeve(n) in de polder in Waarder
 • Kaasboerderij Conny Vroege in Driebruggen

www.struinenenvorsen.nl

Wandelkaart_2017_kaartzijde

Klik hier voor een link naar de kaart.
Ga voor alle fietsroutes naar fietsroutes Struinen en Vorsen.

Fietsroutes:

Waterlinie & Wiericke Route, 45 kilometer

Deze prachtige fietsroute volgt de Oude Hollandse Waterlinie, die begrensd wordt door de beide Wierickes en de polder Lange Weide ertussen. Het gebied tussen de Wierickes werd in 1672 (het Rampjaar) onder water gezet om de Fransen tegen te houden. Hier was de waterlinie om zijn smalst, zo’n 1500 meter (zwakste schakel).

Vogelspot Route, 19 kilometer

Prachtige fietsroute naar het Reeuwijkse Plassengebied. Een uniek natuurgebied met veel water en overal vogels. ‘s Zomers broedt er van alles in en langs het water en het riet. In de trektijd is het hier een eldorado voor allerlei bijzondere soorten eenden, ganzen en wilde zwanen. Tip: neem vooral je verrekijker mee!

Picknick Route, 23 kilometer

Een verrassende fietsroute door Reeuwijk en Boskoop, het boomkwekerijgebied bij uitstek! Onderweg picknicken (op één van de drie picknickplekken), kleedje, lekkere broodjes, fruit en drinken mee. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een picknicklunch in de polder. De lunch wordt met liefde verzorgd door Groene Hart Catering met eerlijke producten uit de streek.

Smikkel Bikkel Route, 26 km.

Laat je op de fiets door het Groene Hart verrassen en geniet van de lekkernijen onderweg:  scoor de lekkerste streekproducten in de Landwinkel Onder de Hooiberg, kom langs verrassende boerderij-adresjes, waar je kunt slapen in een hooiberghut, of waar de melk direct in de ijssalon wordt verwerkt tot een superijsje, blauwe bessen proeven in juli en augustus en nog veel meer!! Ontdek het zelf!

IJs-Bier-Kaas Route, 45 kilometer

Deze fietsroute verbindt de steden Alphen a/d Rijn en Gouda. In de zogenaamde ommelanden, het buitengebied rond de grote steden is het goed toeven. Hier vind je nog de echte boerenkaas, gemaakt op de boerderij, het ijs waarbij de melk van nabuurboer de basis is en het lekkerste streekbier ooit uit Bodegraven! Zomaar wat voorbeelden, maar er valt nog zo veel meer te ontdekken op alle struinadresjes langs de route.

Terrasjes Route, 49 kilometer

In het Groene Hart vind je veel water: brede rivieren met beroeps- en recreatieve scheepvaart zoals de Hollandsche IJssel en de Oude Rijn; kleine idyllische riviertjes als de Linschoten en het plassengebied als de Reeuwijkse plassen. Deze route brengt je langs de mooiste terrasjes, de meeste liggen direct aan het water.

 

Wandelroutes:

Oude Waterlinieroute, 12.7  kilometer
Deze wandelroute gaat langs een deel van de Oude Hollandse Waterlinie die wordt gevormd door de beide Wiericken en de polder Lange Weide ertussen. Toen de linie zijn waarde moest bewijzen legde de strenge vorst de zwakte ervan bloot en de Hollandse veldheren kozen het hazenpad.
Startpunt: Fort Wierickerschans in Bodegraven.

Veldzichtpad XL, 17.5 kilometer
Een wandelroute door het grootste, open poldergebied van het Groene Hart. Eind december 1672 trokken de Fransen via dit gebied op naar Zwammerdam om door te stoten naar Den Haag. Ze werden tegengehouden en de Fransen moesten zich terugtrekken, maar niet zonder Bodegraven en Zwammerdam zwaar te plunderen. Van dit geweld is niets meer te merken. Het enige wat je nu nog hoort is de wind en weidevogels. Startpunt: Station NS Bodegraven.

Zwerven tussen Gouwe en Wiericke, 38.5 kilometer
Heb je weleens zin om alleen te zijn, om je hoofd leeg te maken. Dan is deze zwerfroute een echte aanrader. Je wandelt door het Reewijkse Plassengebied, polders en dorpen. Onderweg zijn er genoeg horeca-, overnachtings- en rustgelegenheden en stiltemomenten. Startpunt: Station NS Gouda.

Spetterspatterpad, 5.2 kilometer
Lekker uitwaaien met de kinderen en spetteren en spatteren. Met de voeten of laarzen in het water en aan het einde wat lekkers drinken en/of eten in een restaurantje. Ook leuk om te combineren met vogelspotten of een bezoek aan Streekmuseum Reeuwijk om antwoord te krijgen op de vraag ‘waarom is hier zoveel water?’ Startpunt: TOP Reeuwijkse Hout.

Holland-Grensroute, 16.1 kilometer
Wandelroute langs de enkele en dubbele Wiericke de verbindingen tussen IJssel en Rijn. Belangrijk voor de waterhuishouding in het gebied. Maar ook een belangrijk grensgebied tussen de gewesten Utrecht en Holland. Rond de middeleeuwen waren hier grenscontroles en veel conflicten.
Startpunt: Goejanverwellesluis in Hekendorp

Turf- en tuinroute, 16.9 kilometer
Prachtige route door o.a. Reeuwijk-Dorp, Tempel en Boskoop. Boskoop is bekend om zijn bomen. In 1132 begon Petronella, weduwe van Floris II van Holland, met de bouw van een klooster, een nonnenklooster in Rijnsburg. De belezen nonnen brachten de veredeling door enten en de kweek van bomen naar Boskoop. Een en ander, plus het feit dat de nonnen vervening van hun gronden verder verboden, is de aanzet geweest tot de boomkwekerij in Boskoop. Startpunt: TOP Boskoop.

 

Vertel anderen over deze paginaShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page