Beperkt schutten sluis Bodegraven

Vanwege extreme droogte wordt er in verband met de aanvoer van extra zoetwater de komende weken maar beperkt geschut in de sluis van Bodegraven.

Rijkswaterstaat en vier waterschappen, waaronder waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, hebben besloten om extra maatregelen te nemen om de dreiging van verzilting in West-Nederland tegen te gaan. Daarvoor gaat het waterschap extra zoet water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal naar het westen van Nederland pompen. Dit heet de inzet van de zogeheten Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening (KWA). Dat gaat via drie verschillende aanvoerroutes. De stroming gaat dan flink omhoog. Dat heeft gevolgen voor het vaarverkeer.

Vanaf maandag 18 juli 2022 wordt de sluis in Bodegraven beperkt geschut: om 10.00 uur, 12.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur is er één schutting op, en één schutting af. Per schutting passen er gemiddeld tien boten in de sluis (afhankelijk van de grootte). Ook geldt er vanaf 12:00 uur een vaarverbod voor pleziervaartuigen in de Leidsche Rijn tussen de Haanwijkersluis in Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Waarom wordt het schutten van de sluis beperkt?

De doorvoer van zoetwater gebeurt in grote hoeveelheden: ca 7 m3 water per seconde passeert de sluis in Bodegraven. Deze stroom mag zo min mogelijk onderbroken worden door het schutten.

Hoe lang geldt de beperkte schutting?

De extra aanvoer van zoetwater wordt vanaf maandag 18 juli a.s. 12.00 uur ingesteld en zal meerdere weken duren. In 2003 en 2018 duurde de periode van beperkte schutting twee maanden. De KWA wordt alleen bij extreme droogte ingesteld; in 2003, 2011 en 2018 en nu dus ook in 2022.

Meer informatie

Het Hoogheemraadschap houdt een liveblog bij over de droogte. Daar volg je steeds de laatste informatie.

Zie ook: Beperkt schutten sluis Bodegraven | Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Logo Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Buitengewoon, dat vinden wij een mooie omschrijving van onze dorpen binnen Bodegraven-Reeuwijk. Hier vind je rust en ruimte in een prachtige natuur met veel groen en water. De mooiste plekken voor recreatie met het hele gezin en activiteiten met groepen. Heerlijk in de buitenlucht kun je genieten van een lang weekend weg of een vakantie in eigen land in het Groene Hart, één van de mooiste plekjes in Nederland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel mogelijkheden voor recreatie, wandel- en fietsroutes, een museum bezoeken, winkelen, lekker uit eten of een gezellige avond uit. Hier vind je leuke winkels, gezellige grand cafés en uitstekende restaurants. Je kunt genieten van streekproducten van de boerderij tot een biologische high tea. Elk dorp heeft zijn eigen historie en een eigen karakter. De sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Voel je welkom!

© 2022 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk