Tijdens het Rampjaar 1672 werd ons land verdedigd door de Oude Hollandse Waterlinie. Het hoofdkwartier van Prins Willem III van Oranje lag dat jaar tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Zijn legerkamp strekte zich uit van Nieuwerbrug tot Zwammerdam.
Maar eind december kon het Franse leger de bevroren waterlinie oversteken, waarna ze Bodegraven en Zwammerdam met de grond gelijk maakten.
Om herhaling te voorkomen, werd in 1673 Fort Wierickerschans gebouwd. Dit icoon van de Oude Hollandse Waterlinie is zeker het bezoeken waard. Maar er is meer dat herinnert aan het oude hoofdkwartier.

De mooiste verhalen over het rampjaar speelden zich hier af. Wandel, fiets, of vaar langs dijken, sluizen, molens en boerderijen. Deze verhalen liggen nog steeds verscholen in het landschap.

Interessante weetjes

bezoek de historie

Knodsenburg

Nieuwerbrug
Meer info

beleef de historie actief

Linie Ploeter Fietsroute (42km)

Bodegraven - Meije - Nieuwerbrug
Meer info

Waterlinie & Wiericke Fietsroute (45km)

Driebruggen - Bodegraven - Hogebrug - Nieuwerbrug - Waarder
Meer info

Waterlinie Luister Henrick Fietsroute (55km)

Nieuwerbrug - Bodegraven - Meije - Reeuwijk-Brug
Meer info

Fietsroute Rampjaar (45km)

Bodegraven - Meije - Nieuwerbrug - Waarder
Meer info
logo-BBR

Het leven is hier buitengewoon mooi! In onze gemeente vind je rust en ruimte. Om ons heen de drukte van de randstad, maar eenmaal in onze dorpen vind je de rust van het platteland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel recreatiemogelijkheden, gezellige winkelstraten en uitstekende horecagelegenheden. Onze dorpen hebben hun eigen karakter. Samen leven is hier nog samenleven. Het is hier iedere dag thuiskomen.

© 2018 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk