Hoofdkwartier 1672 tijdens het rampjaar

We nemen je mee terug naar het hoofdkwartier 1672 tijdens het rampjaar. In de Nederlandse geschiedenis staat 1672 bekend als het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos, luidde het gezegde in die tijd. Op Fort Wierickeschans in Nieuwerbrug aan den Rijn kun je een indrukwekkende impressie zien van deze historie.

Dat jaar lag het hoofdkwartier 1672 van Prins Willem III van Oranje tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Tijdens het Rampjaar 1672 werd ons land verdedigd door de Oude Hollandse Waterlinie. Van Nieuwerbrug tot Zwammerdam strekte het legerkamp van de prins zich uit.

Fort Wierickeschans

Eind december stak het Franse leger de bevroren waterlinie over. Bodegraven en Zwammerdam werden met de grond gelijk gemaakt. In 1673 bouwde men Fort Wierickerschans om herhaling te voorkomen. Dit verdedigingsfort werd het icoon van de Oude Hollandse Waterlinie en is zeker een bezoek waard. Toch is er meer dat aan het oude hoofdkwartier 1672 herinnert.

De Oude Hollandse Waterlinie

Indrukwekkend genoeg speelden de verhalen over het rampjaar zich hier af. Wil je meer weten over de historie van de Oude Hollandse Waterlinie? Wandel, fiets, of vaar langs dijken, sluizen, molens en boerderijen. Nog altijd liggen de verhalen verscholen in het landschap.

Veel wandelroutes, fietstochten en bootvaarten langs de Oude Rijn lassen een pauze in bij Nieuwerbrug. Je kunt een bezoek brengen aan Fort Wierickeschans en alles leren over de verborgen verhalen uit het rampjaar en hoofdkwartier 1672.

Terug naar 1672

Bezoek de historische locaties

Archief vol historie

Logo Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Buitengewoon, dat vinden wij een mooie omschrijving van onze dorpen binnen Bodegraven-Reeuwijk. Hier vind je rust en ruimte in een prachtige natuur met veel groen en water. De mooiste plekken voor recreatie met het hele gezin en activiteiten met groepen. Heerlijk in de buitenlucht kun je genieten van een lang weekend weg of een vakantie in eigen land in het Groene Hart, één van de mooiste plekjes in Nederland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel mogelijkheden voor recreatie, wandel- en fietsroutes, een museum bezoeken, winkelen, lekker uit eten of een gezellige avond uit. Hier vind je leuke winkels, gezellige grand cafés en uitstekende restaurants. Je kunt genieten van streekproducten van de boerderij tot een biologische high tea. Elk dorp heeft zijn eigen historie en een eigen karakter. De sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Voel je welkom!

© 2022 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk