Cheese Valley

Het gele goud. Zo noemen we het hier in de streek: onze Goudse kaas.
Goudse kaas is niet alleen vol van smaak, maar ook rijk aan historie. Eeuwenlang werden de kazen verhandeld in de stad waaraan ze hun naam danken: Gouda. Maar gemáákt, dat werden ze in de polders eromheen: Cheese Valley. Een oase van rust en ruimte te midden van de vier grootste steden van Nederland.

Nog altijd wordt in dit oer-Hollandse landschap van grazende koeien, sloten en knotwilgen, kaas gemaakt van melk van eigen koeien. Van jonge kaas tot oude kaas, van kruidenkaas tot truffelkaas. De smaak varieert per boerderij en zelfs per seizoen. Je proeft het in de Cheese Valley!

Cheese Valley is een kleine, charmante streek van vier gemeenten. Elk met haar eigen kaasgeschiedenis en tradities, maar allemaal even gastvrij!

Gouda

Gouda is een stad die als het ware kaas ademt. Maar eigenlijk maken ze in Gouda helemaal geen kaas. Wat is het geheim van de stad die wereldberoemd is om haar kazen? Het sleutelwoord is handel: boeren uit de streek brachten hun romige, ronde kazen naar de weekmarkt in Gouda, waar ze als ‘Goudse kaas’ werden verhandeld. En laten deze ‘Goudse’ kazen nou al snel wereldberoemd worden…

De Krimpenerwaard

Tussen Rotterdam en Gouda ligt misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland: De Krimpenerwaard. Een gebied met een ongekende charme en eigenheid. Ieder voorjaar dansen en springen de melkkoeien er letterlijk weer de wei in. Een feest om te zien! Al eeuwenlang houden de boeren het gras zo eiwitrijk en mals mogelijk. En dat proef je: alle smaak van de melk zit in de kaas.

Woerden

Vroeger bracht de handelaar producten van boerenbedrijven naar de stad. Slim, want zo kreeg hij een goede prijs! Maar al snel had de boer in de gaten dat Woerden een belangrijke plek voor zijn koopwaar was. En dat het de moeite loonde om de reis zélf te ondernemen! En zo trok hij, op paard en wagen, en zonder handelaar, naar de stad. Hij was niet de enige … In 1410 was de eerste boerenmarkt een feit. Het prille begin van Boerenmarktstad Woerden!

Bodegraven-Reeuwijk

Vrijwel ieder jaar vallen er halfharde kazen uit Bodegraven-Reeuwijk in de prijzen. En regelmatig sleept een boerderij in dit bekende kaascentrum de Boerenkaas Cum Laude-trofee in de wacht. Bodegraven-Reeuwijk is dus eigenlijk een must know als je van kaas houdt! Bijzonder is ook de traditie die al decennialang in ere wordt gehouden: de kroning van de Kaaskoningin. Een fantastisch hoogtepunt van de Najaarsmarkt!

 

logo-BBR

Het leven is hier buitengewoon mooi! In onze gemeente vind je rust en ruimte. Om ons heen de drukte van de randstad, maar eenmaal in onze dorpen vind je de rust van het platteland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel recreatiemogelijkheden, gezellige winkelstraten en uitstekende horecagelegenheden. Onze dorpen hebben hun eigen karakter. Samen leven is hier nog samenleven. Het is hier iedere dag thuiskomen.

© 2018 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk