Fort Wierickerschans

Om Holland te verdedigen werd in de 17e eeuw een uitgebreid verdedigingsstelsel aangelegd, de Oude Hollandse Waterlinie. Deze linie bestaat uit gebieden die opzettelijk onder water konden worden gezet en die met elkaar verbonden waren door vestingsteden en verdedigingswerken. De schansen aan beide kanten van de Oude Rijn konden echter niet voorkomen dat de Franse troepen in december 1672, toen al het water bevroren was, de linie overstaken. Tal van dorpen langs de Oude Rijn, waaronder Bodegraven, werden in dit Rampjaar platgebrand. Stadhouder Willem III gaf in 1673 de opdracht om de schans bij Nieuwerbrug te herbouwen tot een zeer goed verdedigbare schans, Fort Wierickerschans. Het fort is een bijzonder verdedigingswerk dat nu is gerenoveerd en regelmatig is geopend voor publiek. Ook dient het fort als een uitstekend decor voor de meest uiteenlopende feesten.

Op de kaart

Contactgegevens

Fort Wierickerschans
  • Zuidzijde 132
  • 2411 RX Bodegraven
  • 0172 - 61 13 66
logo-BBR

Het leven is hier buitengewoon mooi! In onze gemeente vind je rust en ruimte. Om ons heen de drukte van de randstad, maar eenmaal in onze dorpen vind je de rust van het platteland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel recreatiemogelijkheden, gezellige winkelstraten en uitstekende horecagelegenheden. Onze dorpen hebben hun eigen karakter. Samen leven is hier nog samenleven. Het is hier iedere dag thuiskomen.

© 2018 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk