Fort Wierickerschans

Om Holland te verdedigen werd in de 17e eeuw een uitgebreid verdedigingsstelsel aangelegd, de Oude Hollandse Waterlinie. Deze linie bestaat uit gebieden die opzettelijk onder water konden worden gezet en die met elkaar verbonden waren door vestingsteden en verdedigingswerken. De schansen aan beide kanten van de Oude Rijn konden echter niet voorkomen dat de Franse troepen in december 1672, toen al het water bevroren was, de linie overstaken. Tal van dorpen langs de Oude Rijn, waaronder Bodegraven, werden in dit Rampjaar platgebrand. Stadhouder Willem III gaf in 1673 de opdracht om de schans bij Nieuwerbrug te herbouwen tot een zeer goed verdedigbare schans, Fort Wierickerschans. Het fort is een bijzonder verdedigingswerk dat nu is gerenoveerd en regelmatig is geopend voor publiek. Ook dient het fort als een uitstekend decor voor de meest uiteenlopende feesten.

Op de kaart

Contactgegevens

Fort Wierickerschans
  • Zuidzijde 132
  • 2411 RX Bodegraven
  • 0172 - 61 13 66
Logo Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Buitengewoon, dat vinden wij een mooie omschrijving van onze dorpen binnen Bodegraven-Reeuwijk. Hier vind je rust en ruimte in een prachtige natuur met veel groen en water. De mooiste plekken voor recreatie met het hele gezin en activiteiten met groepen. Heerlijk in de buitenlucht kun je genieten van een lang weekend weg of een vakantie in eigen land in het Groene Hart, één van de mooiste plekjes in Nederland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel mogelijkheden voor recreatie, wandel- en fietsroutes, een museum bezoeken, winkelen, lekker uit eten of een gezellige avond uit. Hier vind je leuke winkels, gezellige grand cafés en uitstekende restaurants. Je kunt genieten van streekproducten van de boerderij tot een biologische high tea. Elk dorp heeft zijn eigen historie en een eigen karakter. De sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Voel je welkom!

© 2018-2020 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk