In het hoofdkwartier van de prins 1672-2022

Tijdens het Rampjaar 1672 werd ons land verdedigd door de Oude Hollandse Waterlinie. Het hoofdkwartier van Prins Willem III van Oranje lag dat jaar tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Zijn legerkamp strekte zich uit van Nieuwerbrug tot in Zwammerdam.

Maar eind december kon het Franse leger de bevroren waterlinie oversteken, waarna ze Bodegraven en Zwammerdam met de grond gelijk maakten.

Om herhaling te voorkomen, werd in 1673 Fort Wierickerschans gebouwd.

Hoofdkwartier 1672 probeert met verschillende projecten onze bijzondere plaats in de geschiedenis weer op de kaart te zetten. Het 350 jarig jubileum in 2022 wordt hiervoor met beide handen aangegrepen.

 

Projecten 2022

Waterlinie Journaal, o.a. op BR6, werkt maandelijks toe naar dit jubileum. (2021-2022) https://hoofdkwartier1672.nl/projecten/waterlinie-journaal/

Historisch festival tijdens de najaarsmarkt. (september 2022) https://hoofdkwartier1672.nl/projecten/in-hoofdkwartier-de-prins/

Historische tentoonstelling in het Evertshuis. Werk geïnspireerd op het hoofdkwartier door de kunstkring. En een buitententoonstelling op NUTS gebouwtjes. (september-december 2022) https://hoofdkwartier1672.nl/projecten/tentoonstellingen/

Tournee van muziektheatervoorstelling Water en Vuur over ons hoofdkwartier in onder andere het Evertshuis. (oktober 2022) https://hoofdkwartier1672.nl/projecten/muziektheater-water-vuur/

Toegankelijk boek over het hoofdkwartier.

En meer.

 

Kom ook met een jubileumidee, of steun ons in de vorm van kennis, mankracht, materiaal of budget.

Kijk voor meer informatie op https://hoofdkwartier1672.nl of neem contact op met Michiel van de Burcht via [email protected] en 06 29286499.

 

Logo Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Buitengewoon, dat vinden wij een mooie omschrijving van onze dorpen binnen Bodegraven-Reeuwijk. Hier vind je rust en ruimte in een prachtige natuur met veel groen en water. De mooiste plekken voor recreatie met het hele gezin en activiteiten met groepen. Heerlijk in de buitenlucht kun je genieten van een lang weekend weg of een vakantie in eigen land in het Groene Hart, één van de mooiste plekjes in Nederland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel mogelijkheden voor recreatie, wandel- en fietsroutes, een museum bezoeken, winkelen, lekker uit eten of een gezellige avond uit. Hier vind je leuke winkels, gezellige grand cafés en uitstekende restaurants. Je kunt genieten van streekproducten van de boerderij tot een biologische high tea. Elk dorp heeft zijn eigen historie en een eigen karakter. De sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Voel je welkom!

© 2022 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk