Open Monumentendag in Bodegraven-Reeuwijk

De Open Monumentendagen worden dit jaar gehouden op 9 en 10 september 2023. In Bodegraven-Reeuwijk doen wij zoals gebruikelijk alleen op zaterdag 9 september mee.

Met dit evenement willen wij de aandacht voor monumenten vergroten door bijzonder Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. Een volledig overzicht van monumenten die op 9 september geopend zijn volgt z.s.m.

Thema Open Monumentendag 2023: “Levend erfgoed”

Elk jaar kiest Nederland Monumentenland een landelijk thema waaraan ook wij zoveel mogelijk willen meedoen. Voor 2023 is het thema ‘Levend erfgoed”. Levend erfgoed zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachten in een streek. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn ook vaak aanwezig in of rondom de monumenten, bijvoorbeeld het ambacht van de molenaar en zijn molen.

Onze streek is de bakermat van de Nederlandse boerenkaas, dit zie je terug in de vele oorspronkelijke boerderijen met een kaaskelder.  In het Kaasmuseum in Bodegraven en het Streekmuseum in Reeuwijk vind je ook nog veel inboedel uit deze boerenbedrijven terug.

Groen erfgoed is ook een voorbeeld van “Levend erfgoed”. Er was van oudsher gevarieerde beplanting bij boerenwoningen en ook het landschap van de “Put van Kruijt” vertelt een verhaal over een oud ambacht: het veensteken.

We organiseren activiteiten die bij dit thema passen, actuele informatie over het programma is te vinden op de landelijke website van Open Monumentendag: Waar wil je naartoe? – Open Monumentendag | (vul in Bodegraven-Reeuwijk).

 

Monumenten in Bodegraven-Reeuwijk

Wist je dat er in Bodegraven-Reeuwijk meer dan 50 rijksmonumenten en 92 gemeentelijke monumenten te vinden zijn? Van boerderijen tot kaaspakhuizen, van molens tot kerken en meer…. Door deze prachtige monumenten blijft de rijke historie zichtbaar. Je kunt de monumenten bezoeken. Sommige monumenten zijn opengesteld voor bezoekers, de andere monumenten kun je alleen bezoeken tijdens Open Monumentendag. Meer informatie lees je op de website van de Monumentenvereniging. Algemene informatie over Monumenten in Nederland staat op de site van Monumenten.nl.

Contactgegevens

Open Monumentendag in Bodegraven-Reeuwijk
Logo Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Buitengewoon, dat vinden wij een mooie omschrijving van onze dorpen binnen Bodegraven-Reeuwijk. Hier vind je rust en ruimte in een prachtige natuur met veel groen en water. De mooiste plekken voor recreatie met het hele gezin en activiteiten met groepen. Heerlijk in de buitenlucht kun je genieten van een lang weekend weg of een vakantie in eigen land in het Groene Hart, één van de mooiste plekjes in Nederland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel mogelijkheden voor recreatie, wandel- en fietsroutes, een museum bezoeken, winkelen, lekker uit eten of een gezellige avond uit. Hier vind je leuke winkels, gezellige grand cafés en uitstekende restaurants. Je kunt genieten van streekproducten van de boerderij tot een biologische high tea. Elk dorp heeft zijn eigen historie en een eigen karakter. De sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Voel je welkom!

© 2022 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk