Open Monumentendag & Monumenten

Thema Open Monumentendag 2022: “Duurzaam duurt het langst”

De Open Monumentendagen worden dit jaar gehouden op 10 en 11 september 2022. In Bodegraven-Reeuwijk doen wij zoals gebruikelijk alleen op zaterdag 10 september mee.

Met dit evenement willen wij gezamenlijk de aandacht voor monumenten vergroten door bijzonder Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. Zie voor het volledige overzicht de brochure die samen met het Groene HartHuys is ontwikkeld.

Elk jaar kiest Nederland Monumentenland een landelijk thema waaraan ook wij zoveel mogelijk willen meedoen. Voor 2022 is het thema ‘Duurzaamheid” met de onderliggende slogan “Duurzaam duurt het langst’.

Hoe vertalen we dit onderwerp naar een interessant programma?

Decennia oude monumenten zijn in de basis al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. De monumenten toekomstbestendig en duurzaam houden; dat is vaak wel een uitdaging.

We zetten o.a. panden centraal die op een duurzame manier beheerd worden of gerestaureerd zijn, maar ook monumenten die voor een duurzaam doel gebruikt worden (of werden). Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan wind- en waterkracht. Technieken van vroeger beschouwen we nu weer als duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld werken met leem, rieten daken en verschillende isolatietechnieken.

Groen erfgoed helpt ons om klimaatverandering tegen te gaan: monumentale bomen, landschapsparken en tuinen. Maar ook verdedigingswerken en natuurgebieden.

We organiseren activiteiten die bij dit thema passen; een lezing door een restauratie-architect, een vaartocht in een elektrische boot, een wandeling in de natuur, etc. (het programma is nog niet definitief vastgesteld).

Ons cultureel erfgoed is voor iedereen. Daarom zullen wij in onze berichtgevingen ook informatie noemen m.b.t. de toegankelijkheid voor mindervaliden. En een vast onderdeel is de Open Monumenten Scholendag waarbij er voor de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen een activiteit op het Fort Wierickerschans wordt georganiseerd.

We organiseren dit evenement qua drukwerk en communicatiematerialen ook zo duurzaam mogelijk.

OPROEP!

Meld je monument aan bij ons comité als je mee wilt doen aan Open Monumentendag 2022 op zaterdag 10 september of op die dag een activiteit wilt organiseren, dat past in het thema van dit jaar. Hoe meer divers ons programma wordt, hoe aantrekkelijker het wordt voor een breed publiek en dat lukt ons alleen met de inzet van vele vrijwilligers en dankzij uw kennis en kunde.

Contactpersoon: Ton van der Schans (06 – 426 679 42)

 

Monumenten in Bodegraven-Reeuwijk

Wist je dat er in Bodegraven-Reeuwijk meer dan 50 rijksmonumenten en 92 gemeentelijke monumenten te vinden zijn? Van boerderijen tot kaaspakhuizen, van molens tot kerken en meer…. Door deze prachtige monumenten blijft de rijke historie zichtbaar. Je kunt de monumenten bezoeken. Sommige monumenten zijn opengesteld voor bezoekers, de andere monumenten kun je alleen bezoeken tijdens Open Monumentendag. Meer informatie lees je op de website van de Monumentenvereniging. Algemene informatie over Monumenten in Nederland staat op de site van Monumenten.nl.

Er zijn diverse openstellingen in onze gemeente.

Logo Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Buitengewoon, dat vinden wij een mooie omschrijving van onze dorpen binnen Bodegraven-Reeuwijk. Hier vind je rust en ruimte in een prachtige natuur met veel groen en water. De mooiste plekken voor recreatie met het hele gezin en activiteiten met groepen. Heerlijk in de buitenlucht kun je genieten van een lang weekend weg of een vakantie in eigen land in het Groene Hart, één van de mooiste plekjes in Nederland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel mogelijkheden voor recreatie, wandel- en fietsroutes, een museum bezoeken, winkelen, lekker uit eten of een gezellige avond uit. Hier vind je leuke winkels, gezellige grand cafés en uitstekende restaurants. Je kunt genieten van streekproducten van de boerderij tot een biologische high tea. Elk dorp heeft zijn eigen historie en een eigen karakter. De sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Voel je welkom!

© 2022 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk