Recreatie op de Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen is een gebied met een uniek karakter. Het gebied bestaat uit 13 plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De totale oppervlakte is circa 735 hectare en ze zijn in de 18e eeuw ontstaan vanuit turfwinning. Tegenwoordig is het de plek voor diverse vormen van recreatie zoals wandelen, fietsen en wateractiviteiten (zoals varen, zwemmen, duiken en windsurfen). De plassen en de omliggende polders zijn ook een waar paradijs voor weide- en watervogels en haar spotters.

Zwemmen

Surfplas

Een recreatieplas met speel- en ligweide. Hier is het `s zomers goed toeven. Het zwemgedeelte is afgeschermd en geschikt voor kleine kinderen. Een ideale plek voor dagrecreatie! Toiletten, douches en EHBO zijn aanwezig op het strand. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en er is een ruime fietsenstalling. (Tip: stel navigatie in op Reeuwijksehoutwal 4, 2811 NW Reeuwijk). Zin in een ijsje of patatje? Restaurant Paviljoen Reeuwijkse Hout ligt direct aan het strand en bij mooi weer tussen 1 april en 1 oktober kun je ook aan de zijkant van het restaurant terecht voor eten, drinken en ijs. Bij het aangrenzende park Landal De Reewijkse Plassen zijn ook diverse horecagelegendheden en kun je bij de Sup & Watershop waterspeelgoed en dergelijke kopen.

Elfhoeven

De zwemlocatie Elfhoeven ligt in de gelijknamige plas in het noordoostelijke deel bij de zogenoemde “Elfhoevenstrook”. De ligweide is ruim en er zijn toiletten aanwezig. Via de zwemsteigers kun je zo een bommetje maken! Via de trappetjes klim je zo weer uit het water. Er is gratis parkeergelegenheid aanwezig bij Korssendijk en Notaris d’Aumerielaan. De hond mag mee, maar moet wel aan de lijn, let op de bebording. Geregeld staat er een ijscokar en op loopafstand kun je lekker eten en drinken bij Restaurant ’t Vaantje.

Klik hier voor actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater.

Varen

Wie met een eigen boot of sloep op de Reeuwijkse Plassen wil varen heeft een vaarontheffing nodig. Als je een boot of sloep huurt kun je de ontheffing aanvragen via de verhuurder. Houd je altijd aan de vaarregels. Een ontheffing is verplicht en verkrijgbaar bij stichting “12 Reeuwijkse Plassen”.Zie de kaart van het plassengebied.

Honden

In dit gebied is een zonering (waar honden los mogen lopen, aangelijnd moeten zijn of niet mogen komen, en zones voor hondenuitlaatservices en hondentrainingen) en een beleid voor ontheffingen en vergunningen voor mensen die met meer dan drie honden in de gebieden willen lopen en voor hondenuitlaatservices en hondentrainers. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

Op de kaart

Contactgegevens

Recreatie op de Reeuwijkse Plassen
  • De Reeuwijkse Plassen
Logo Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Buitengewoon, dat vinden wij een mooie omschrijving van onze dorpen binnen Bodegraven-Reeuwijk. Hier vind je rust en ruimte in een prachtige natuur met veel groen en water. De mooiste plekken voor recreatie met het hele gezin en activiteiten met groepen. Heerlijk in de buitenlucht kun je genieten van een lang weekend weg of een vakantie in eigen land in het Groene Hart, één van de mooiste plekjes in Nederland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel mogelijkheden voor recreatie, wandel- en fietsroutes, een museum bezoeken, winkelen, lekker uit eten of een gezellige avond uit. Hier vind je leuke winkels, gezellige grand cafés en uitstekende restaurants. Je kunt genieten van streekproducten van de boerderij tot een biologische high tea. Elk dorp heeft zijn eigen historie en een eigen karakter. De sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Voel je welkom!

© 2022 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk