Langs de Limes

De Oude Rijn (rhenus) vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk (limes) en werd bewaakt door een reeks van forten (castella) en wachttorens. Tussen de castella in Woerden en Zwammerdam bouwden de Romeinen een klein castellum in Bodegraven op de plek waar een veenriviertje uitmondde in de Rijn. Bij het Willemsplein en iets verderop langs de Oud Bodegraafseweg zijn door archeologen de funderingen gevonden van een houten poortgebouw en delen van een aarden verdedigingswal.

Romeinen in Bodegraven

Door informatiepanelen, beelden en apps wordt er zichtbaarheid gegeven aan de Romeinse Limes in Bodegraven. Zo is in het Limespark in Weideveld middels een informatiepaneel en houten afwerking van het voetpad te zien hoe de Romeinse grensweg zo’n 2.000 jaar geleden werd gebouwd. En op de hoek van de Oud Bodegraafseweg en de Van Tolstraat, staat een informatiepaneel over de Romeinse aanwezigheid in Bodegraven. Op het Willemsplein herinnert een replica van een soldatenhelm aan de bewoners van het castellum. De originele Romeinse helm die in Bodegraven is gevonden, is één van de pronkstukken van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het vloektablet waarmee Romeinse soldaten in Bodegraven werden vervloekt, is te zien in het Nijmeegse Museum Het Valkhof.

Romeinse apps

De app TimeTravel Bodegraven brengt Castellum Bodegraven tot leven en toont panorama foto’s van heden en verleden. Ga naar Google Play of de iPhone appstore en download de app TimeTravel. De route-app Langs de Limes bevat drie limes-routes bij Bodegraven. Ga naar Google Play, iPhone appstore of Windows Phone Store en download de app izi.TRAVEL en zoek op bestemming Romeinse Limes.

 

logo-BBR

Het leven is hier buitengewoon mooi! In onze gemeente vind je rust en ruimte. Om ons heen de drukte van de randstad, maar eenmaal in onze dorpen vind je de rust van het platteland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel recreatiemogelijkheden, gezellige winkelstraten en uitstekende horecagelegenheden. Onze dorpen hebben hun eigen karakter. Samen leven is hier nog samenleven. Het is hier iedere dag thuiskomen.

© 2018 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk