Langs de Limes

De Oude Rijn (rhenus) vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk (limes) en werd bewaakt door een reeks van forten (castella) en wachttorens. Tussen de castella in Woerden en Zwammerdam bouwden de Romeinen een klein castellum in Bodegraven op de plek waar een veenriviertje uitmondde in de Rijn. Bij het Willemsplein en iets verderop langs de Oud Bodegraafseweg zijn door archeologen de funderingen gevonden van een houten poortgebouw en delen van een aarden verdedigingswal.

Romeinen in Bodegraven

Door informatiepanelen, beelden en apps wordt er zichtbaarheid gegeven aan de Romeinse Limes in Bodegraven. Zo is in het Limespark in Weideveld middels een informatiepaneel en houten afwerking van het voetpad te zien hoe de Romeinse grensweg zo’n 2.000 jaar geleden werd gebouwd. En op de hoek van de Oud Bodegraafseweg en de Van Tolstraat, staat een informatiepaneel over de Romeinse aanwezigheid in Bodegraven. Op het Willemsplein herinnert een replica van een soldatenhelm aan de bewoners van het castellum. De originele Romeinse helm die in Bodegraven is gevonden, is één van de pronkstukken van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het vloektablet waarmee Romeinse soldaten in Bodegraven werden vervloekt, is te zien in het Nijmeegse Museum Het Valkhof.

Romeinse apps

De app TimeTravel Bodegraven brengt Castellum Bodegraven tot leven en toont panorama foto’s van heden en verleden. Ga naar Google Play of de iPhone appstore en download de app TimeTravel. De route-app Langs de Limes bevat drie limes-routes bij Bodegraven. Ga naar Google Play, iPhone appstore of Windows Phone Store en download de app izi.TRAVEL en zoek op bestemming Romeinse Limes.

 

Logo Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk

Buitengewoon, dat vinden wij een mooie omschrijving van onze dorpen binnen Bodegraven-Reeuwijk. Hier vind je rust en ruimte in een prachtige natuur met veel groen en water. De mooiste plekken voor recreatie met het hele gezin en activiteiten met groepen. Heerlijk in de buitenlucht kun je genieten van een lang weekend weg of een vakantie in eigen land in het Groene Hart, één van de mooiste plekjes in Nederland.

Bodegraven-Reeuwijk heeft veel mogelijkheden voor recreatie, wandel- en fietsroutes, een museum bezoeken, winkelen, lekker uit eten of een gezellige avond uit. Hier vind je leuke winkels, gezellige grand cafés en uitstekende restaurants. Je kunt genieten van streekproducten van de boerderij tot een biologische high tea. Elk dorp heeft zijn eigen historie en een eigen karakter. De sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Voel je welkom!

© 2022 Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk